En europeisk resa

Ett enastående intressant föredrag fick Internationella Klubbens medlemmar höra av Walburga Habsburg Douglas. Den 19 oktober samlades ett fyrtiotal klubbmedlemmar i Riksdagshuset för att lyssna till ett föredrag kring omständigheterna runt början till Berlinmurens fall. Föredraget hade sin lysande styrka i att det berättades av en person, som fanns på plats då det hela började och som kunde förmedla både den förvirring som rådde och den tveksamma men spirande förhoppningen att något kanske skulle ske, som kunde göra slut på ett diktatoriskt elände och befria nationell fångenskap. Att personen som berättade det dessutom har en farfar som var Österrikes siste Kejsare skapade en säregen känsla.
Att föredragets innehåll hade spritt sig vida förstod man, för efter anförandet ställde några personer frågor av en sådan karaktär att de fick oss övriga åhörarna att ana ett mer personligt engagemang än bara allmän historisk nyfikenhet.
Den säregna känsla man fick bottnade naturligtvis i vetskapen om historiens förlopp, där kejsartiden tonar bort, världskrigen sveper fram. Demokrati och diktatur för ett kallt krig med varandra som sedan sakta övergå till en demokratisk ordning där kejsarens barnbarn då stod på barrikaderna nu bär den demokratiska fanan och det är inte Kejsarens nya kläder vi ser.
Frågan som ställdes hur det känns att vara bland dem som nu förändrar Europa får en explosionsartat svarssvada, som avslöjar ett gripande engagemang för ett Europa i Europas tjänst.
Efter anförandet serverades symboliskt nog landgångar och vin. All förplägnad som vanligt väl ordnat och omskött.
Små grupper bildades och diskussionerna och funderingarna kring händelsen som startade för tjugo år sedan fortsatte länge efter det att Walburga Habsburg Douglas lämnat salen.
Christer Nottberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s