Med kunglig glans hos Åmells Konsthandel 

Sammanfattningsvis kan man säga att det blev en mycket elegant och trevlig konstkväll, tisdagen den 23 mars 2010.
Jag anlände till Åmells en halvtimme innan utsatt tid. Astrid Nordenstam fans redan på plats och även hennes tidigare man Karl Runefors, en person jag hört talas om och som det var mycket trevligt att få träffa.
Guiderna Carina Engelhardt-Önne och Cecilia Berggren höll på att ordna med mousserande vin, chips och nötter. Tio minuter innan guidningen skulle starta började gästerna anlända. Agneta Lindman kom farande från Florida för att bosätta sig i Sverige. Jag hälsade henne välkommen med den mänskliga värme man kan ge, men inte årstiden orkar bjuda just nu. Hon berättade att hon hade haft vissa svårigheter att hitta rätt till Åmells men att sådana problem inte skulle uppstå framöver bara hon vant sig vid stan´.
Tråkigt nog kom inte alla som anmält sig. Det blev ett manfall på sju personer. Totalt kom det sjutton medlemmar. I förkylningstider får man räkna med det.
Guidningen startade en akademisk kvart efter utsatt tid, eftersom vi ville invänta eftersläntrare.
Vi blev indelade i två grupper, en på bottenvåningen och en på övre planet. Guiderna var mycket besjälade av sina uppgifter och drog med oss i sina berättelser. Föremålen är ju helt fantastiska och flera medlemmar såg ut att vilja ta fram plånboken, speciellt när vi fick höra provenienshistorier och annan intressant information om hur föremålen hittats och sedan kommit till Åmells. En del föremål var mycket prisvärda andra var förbluffande dyra.
Katalogen som Åmells sålde till ordinarie pris av omkring 350: – (om jag mins rätt) fick vi köpa för ett mycket reducerat specialpris nämligen 100: – just den kvällen.
Efter rundvandringen tackade Astrid Nordenstam guiderna för den fina förevisningen, framförde hjärtliga hälsningar från Carl Jan Granqvist, som på sitt sätt, på distans levde upp till utställningen Kunglig glans genom att denna kväll dinera med landshövdingen i Örebro slott. Astrid Nordenstam överlämnade boken Klasiska Svenska Smaker och var sin flaska vin samt ett tackkort från klubben till vardera guiden. Guiderna kontrade med att hälsa Internationella Klubbens medlemmar välkomna åter till flera visningar och uppmanade oss att lämna våra visitkort för att Åmells skulle kunna kontakta oss inför olika kommande evenemang.
En lite lustig incident inträffade. I början när medlemmarna anlände, presenterade Astrid Nordenstam deltagarna för varandra, speciellt de som inte redan var bekanta. En av dem var en charmant dam, Christina Sainz de Lindberg, som blev presenterad med tillägget att hon hade en ovanlig och intressant yrkestitel, en Personal Shopper. Det blev stort intresse och flera damer flockades kring henne för att ställa frågor hur det går till och så vidare. Jag passade på att fråga om det bara var damer som blev hjälpta och fick svaret att så var det, och att många män redan frågat ifall de kunde få assistans, men att Christina inte hade vågat sig på det äventyret. Jag erbjöd mig då att hon skulle få prya på mig. Det väckte en del munterhet. Efter en liten stund kom hon försiktigt fram till mig med sitt visitkort i handen. – Vi bytte visitkort.Om man framöver kommer att få se den adjungerade styrelseledamoten i ny skepnad skall man inte bli förvånad.
Astrid Nordenstam hade bett mig köpa ”avslutningsgodis” till medlemmarna att mumsa på när de lämnade Åmells. Man plockade begärligt åt sig av de små påskäggen jag köpt.Alla såg nöjda och belåtna ut när de sedan begav sig ut i kvällens mörker.
Christer Nottberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s