Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Vandring i musikens salar med Internationella Klubben i Stockholm.

Det var första gången jag trädde in i byggnaden, som jag betraktat så många gånger då jag passerat den på Valhallavägen. Man stannar upp, kastar ett öga på komplexet i glas och tänker att detta måste besökas någon gång. Och nu blev det av.

Trots dess yttre lite skrämmande dominans får man inte den känslan inne i huset. Böljande balkonger, rosaröda och gyllene färgtoner tar emot en vänligt. Vi får en guide som heter duga. Man inser hur viktigt det är att ha en kunnig informatör. Snabbt, men utan jäkt, får vi en presentation av alla viktiga lokaler, arkitektoniska finesser och hur förutseende man varit med akustik och elektronik. Inget är gratis och för 900 miljoner kronor har vi fått detta musikens jättehus. Svartlings gamla ridskola ligger förskrämt instoppat i huskroppen, men får sin upprättelse som bibliotek för studenter och lärare. I entrén står en ”guldkalv” i form av en gyllene kub med donatorers namn. Här kommer inte ett namn upp förrän det skänkts rejält.

Efter guidningen går några av oss på en efterföljande konsert i kungssalen, medan några andra äter middag i restaurangen.

Det erbjuds förbluffande många gratiskonserter. Man kan gå dit när man vill och lyssna till en lunchkonsert eller en eftermiddagskonsert.

Utflykten gav mersmak.

Christer Nottberg

Annonser